Intervju med advokat Emma Fredberg, Setterwalls

Setterwalls advokat Emma Fredberg är specialiserad på tvistelösning, hon älskar att vinna och tycker det är viktigt att göra det man tycker är roligt, men samtidigt göra medvetna val.

emma_fredberg_cv-kopia
Foto: Setterwalls hemsida

Vad är det bästa med Setterwalls som arbetsplats?
Mina otroligt begåvande, kunniga och roliga kollegor, våra spännande diskussioner och många skratt, och de spännande ärenden vi får förtroendet att hjälpa våra klienter med!

Du arbetar i huvudsak med tvistelösning, hur kommer det sig att du valde att inrikta dig på just det?
När jag pluggade fördjupade jag mig i framförallt avtalsrätt och immaterialrätt och trodde att det var det jag skulle komma att hålla på med. Väl på byrå (och efter att ha provat ett antal olika arbetsplatser) insåg jag dock att tvister var det jag tycker är roligast. Det passar mig som person. Jag gillar komplexiteten och detektivarbetet, analysen och de ibland svåra juridiska bedömningarna och konsten att koka ner och paketera klientens problem till ett format som passar en rättsprocess.  Mest av allt gillar jag att jag får hjälpa klienterna med konkreta problem, oftast med ett väldigt konkret resultat som följd. Och så gillar jag att vinna förstås!

Du har även studerat utomlands, varför valde du att göra det och hur var det?
Ett par år efter att jag hade börjat arbeta, fick jag ett generöst stipendium och på det sättet en fantastiskt möjlighet att läsa en masterutbildning i Tyskland. Jag tvekade aldrig eftersom jag var övertygad om att det var något jag skulle ha användning av i mitt framtida yrkesliv och att erfarenheten skulle berika mig som person. Tiden i München var otroligt rolig och lärorik. Jag träffade duktiga jurister från hela världen och många av dem har jag fortfarande kontakt med, både privat och i ärenden!

Vad har du för råd till studenter som vill arbeta på en advokatbyrå?
Jag tror inte att det finns en väg för alla. Gör det som du själv tycker är roligt, men gör medvetna val. Det gäller både när det kommer till val av fördjupningskurser eller om du vill meritera dig på annat sätt. Var nyfiken och engagerad. Det är mindre viktigt vad du gör än hur du gör det. Gör ditt bästa och se till att ha kul under tiden!