Simon Fouladi, Precisely

Vår fjärde intervju är med Simon Fouladi, som snart är klar med sina juridikstudier. Han är COO för Precisely, Legal Trainee på Jansson & Norin och dessutom regerande mästare i Wistrands casetävling.
simon-fouladi-1
Du är regerande mästare i Wistrands casetävling och var en av fyra slutfinalister i Lindahls casetävling. Har du några tips på hur man blir riktigt grym på att lösa case?

  1. Uttryck dig enkelt och klart. Förutom att ditt budskap blir lättare att förstå, så låter du mer säker på din sak. Det kommer även hjälpa dig i ditt kommande yrkesliv. Det är nämligen få kunder som uppskattar att man komplicerar saker i onödan eller gömmer lösningen bakom gammalmodigt språk.
  2. Skaffa dig praktisk erfarenhet av juridisk rådgivning. Casen i både Wistrands och Lindahls tävling hade lika gärna kunnat vara tagna direkt från verkligheten. Engagera dig i Handelsjuristerna eller ordna en plats som sommarnotarie på en byrå. Eller kanske starta upp din egen konsultverksamhet? Praktisk erfarenhet gör det även lättare att identifiera praktiska lösningar. Lösningen är sällan uteslutande juridisk.
  3. Förbered dig väl. Även mentalt. Försök exempelvis att förutse vad juryn kommer att ställa för frågor. Är du väl förberedd kommer du bland annat vara betydligt mycket mindre nervös när du presenterar caset för juryn. Om du är mindre nervös kommer du dessutom att vara mer förtroendeingivande, vilket är väldigt viktigt.
  4. Chansa aldrig. Aldrig. Om du inte kan svaret är det bättre att säga det än att skjuta från höften.
  5. Mitt sista – och kanske viktigaste – tips: våga ge råd. Fokusera inte på alla risker och alternativ som finns. Riskerna ska givetvis lyftas upp till ytan, men största fokus bör vara på att lämna lösningsorienterade råd.


Du är COO för Precisely och Legal Trainee på Jansson & Norin, hur hinner du med allt? Vad har du för råd för att få ihop livspusslet?
Jag får betydligt mycket mer gjort om jag sätter upp en plan för vad jag ska göra och hur jag ska göra det. Mycket handlar alltså om att planera rätt och att behålla fokus. Jag dedikerar ett par timmar om dagen till skolan – och då är det bara skola som gäller. Övrig tid är fullt fokuserad på jobbet. Att stänga av notifikationerna på mobilen var en life saver – och gjorde det betydligt mycket enklare att behålla fokus. Alla borde dessutom ha en bra task manager (t.ex. Any.do) och kalenderapp (t.ex. Calendars 5). Det underlättar även att omge sig med hungriga och energiska människor som utmanar en och driver en framåt.

Du tar snart examen, vad har du för planer när du är klar med studierna?
Som det ser ut nu så kommer jag att fortsätta med Precisely och J&N. Jag gillar gränslandet mellan teknik och juridik samtidigt som Precisely står inför en spännande tillväxtresa. Särskilt nu när många bolag digitaliserar sina verksamheter i större utsträckning, inklusive juridiken.
Jag ska även försöka resa en del när en av mina heltidssysselsättningar – skolan – försvinner. Eftersom Precisely har potential att slå stort på en internationell marknad så får jag förhoppningsvis kombinera båda.